enerji, otomasyon, elektrik, elektronik, ali, özdemir, tiaportal, factoryio, eplan,
Elektrik akımının geçip geçmemesini, yön değiştirmesini sağlayan elemanlardır. Bu elemanların kontaklarından akım geçer. Normalde açık kontaklı bir anahtardan akım geçmez. Butona basarak kontak kapandığında akım geçebilir. Normalde kapalı kontaklı bir elemandan akım geçer. Butona basarak kontak açıldığında akım geçişi durur.
Çalışma şekillerine göre butonlar:
1- Normalde açık kontaklı buton
Bu elemana kısaca başlatma (start) butonu adı verilebilir. Butona basıldığında kontak kapanarak devre tamamlanır. Buton serbest bırakıldığında ise kontak tekrar eski konumuna döner.
2- Normalde Kapalı Kontaklı Buton
Bu elemana kısaca durdurma (stop) butonu adı verilebilir. Butona basıldığında kontak açılarak devre akımı kesilir. Buton serbest bırakıldığında tekrar eski konumuna döner.
3-Çift yollu buton
Biri normalde kapalı, diğeri normalde açık iki adet kontağı olan butondur. Butona basılınca, kapalı olan kontak açılır, açık olan kontak kapanır. Buton üzerindeki etki kalktığında, kontaklar normal konumunu alır.
4-Ortak uçlu (jog) buton
Çift yollu butonun iki kontağının birer ucunun ortak olduğu butondur. Biri normalde kapalı, diğeri normalde açık iki adet kontağı vardır. Butona basılınca, kapalı olan kontak açılır, açık olan kontak kapanır. Buton üzerindeki etki kalktığında, kontaklar normal konumunu alır.
5-Kalıcı Buton
Kalıcı butona basıldığında, buton durumunu değiştirir. Buton üzerindeki etki kalktığında, buton normal konumuna dönmez, yani basıldığı şekilde kalır. Ancak, ters yöndeki başka bir etki, kalıcı butonun normal konumuna dönmesini sağlayabilir.
Kaynak:
Elektromekanik Kumanda Sistemleri-Anadolu üniversitesi Açıköğretim Fakültesi yayınları yayın no:1737-Nuray AT,Hanife APAYDIN ÖZKAN-2013