enerji, otomasyon, elektrik, elektronik, ali, özdemir, tiaportal, factoryio, eplan,
Selenoid valf, kısaca elektriksel bir sinyal ile açılıp kapanan vana olarak tanımlanabilir. Selenoid valf, hava, gaz, yağ, su ve su buharı gibi akışkanlar için kullanılan bir vanadır. Selenoid valf, bu akışkanların kontrolünü sağlamak için üretilmiştir, temel amacı da budur.
Selenoid valf’ın içerisinde yer alan malzemeler şunlardır: İç kısımda sabit çekirdek, gizli bir bobin, bobinin uç kısımları, solenoid bobin, hareketli çekirdek, yay ve disk malzemeleri bulunur. Selenoid valf, konum değiştirilmesi işlemi yapılırken elektrik enerjisi için bobine 220 volta kadar DC ya da AC gerilim gönderilir. Bobin içindekinin çekilmesiyle basınçlı hava dolar. Bu duruma sebep olan ise mıknatıslanmadır.
Selenoid valfınçalışma prensibine geçmeden önce içyapısının isimlerini öğrenmekte fayda vardır. Selenoid valfın içyapısını vana gövde, çıkış hattı, giriş hattı, Selenoid/Bobin, sargı bobin, kablo girişi, baskı çubuğu, yay ve orifis’dir. Tüm bunlardan sonra Selenoid valfın nasıl çalıştığına geçebiliriz. Selenoid valf, alternatifli akım veya doğru bir akım ile çalışabilir. Selenoid valfların çalışması için doğru gerilimin verilmesi gerekir. Her selenoid valf aynı gerilim ile çalışmaz.
Selenoid bobini silindirik sargı olurken elektrik akımı verilerek mıknatıs görevine getirtilir. Valf sistemindeki diyaframa bağlı olan bobin ise içinde yer alan demir nüve ve bir yaya aşağıya doğru basınç uygulanır. Aşağı doğru bastırdıktan sonra bobinin şebekeye bağlı olması halinde, demir nüve ve mekaniksel bağa sahip diyafram yukarıya doğru çekilir ve valf açıldığında hava, yağ, su veya su buharı gibi farklı akışkanın sol taraftaki girişten geçişi sağlanır. Diğer taraftan ise çıkış hattından işlemin tamamlanması sağlanır.
Seleneoid valf, çeşitli özellikleri olan akışkanların yani yağ, hava, su ve buharının kontrollerinin yapılmasında kullanılan etkili bir sistemdir. Bu sistem sayesinde kontrol sağlanır. Eğer selenoid valf seçimi yapmak istiyorsanız tam olarak bilmiyorsanız, akışkanın basınç ve sıcaklığına göre olan selenoid valflardan seçebilirsiniz. Bu sayede daha kullanışlı bir selenoid valf elde edersiniz. Her selenoid valf farklı özelliklere sahiptir. Bazı noktalarda değişkenlikler gösterebilir. Örneğin çalışma voltajı ve hat bağlantı ölçünde selenoid valflar değişkenlik gösterebilir.
Akışkan maddelerin partiküllerinden arındırılmış bir biçimde kullanımı da sorunsuz bir işlem için önemlidir. Valf girişinde akışkanın basıncının valfe uygun olması gerekir. Valfe uygun olmasıyla işlemler yapılır ve filtre kullanımı bu şekilde kullanılabilir. Selenoid valf, çeşitli teknolojik cihazlarda, araç motorlarında ve farklı sektörlerde kullanılır. Teknik cihazlarda selenoid kullanılmasının yararı ise akışkanların kontrolün sağlarken giriş ve çıkışların doğru yapılmasını sağlar. Tüm bu geçişlerin kontrol altında tutulması için gerekli olan elektromekanik vanalar kullanımında sıcaklık derecesi 150 derecenin altında olması gerekir.
Selenoid valf, dokuz bölümden oluşur. Valfın ana gövdesi alt kısımda yer alır. Giriş hattı, çıkış hattı, bıbin, sarı bobin, kablo girişi, piston, yay ve orifis ana gövdeden sonra yardımcı parçalar olarak görev alır. İki yollu ya da üç yollu selenoid valflar bulunur.
İki yollu çeşitte bir giriş ve çıkış bölümü bulunur. Diğerinde ise iki çıkış hattı bulunur. Normal düzen içerisinde ise yalnızca biri açık olur fakat selenoid bobin enerji haline geçerse kapalı olan açık hale gelebilir, açık olan ise kapanır.
Selenoid valf, uygulama alanına, yapılarına ve şekline göre bölünebilir valf çeşitleri bulunur. Bu çeşitler dört tanedir. Doğrudan etkili selenoid valfı, Pilot selenoid valfı, Üç Yollu Solenoid Valfı, Dört Yollu Selenoid Valfı şeklindedir.
1-Doğrudan Etkili Selenoid Valf: Bu valf çeşidinde düşük kapasiteli vanalar bulunur. En basit çalışma prensibi bu valfa aittir. Bobine enerji verilirse valf açılır ve akışkan madde bu valftan içeriye girer. Bobin kapatıldığında ise valfta kapanır ve akışkan içeri geçemez. Doğrudan etkili selenoid valf iki türdür: Normalde açık ve normalde kapalı selenoid valf.
2-Pilot Selenoid Valf: Bu valf çeşidinde menfezi olan bir pilot ve ana valf, sınırlama deliliği, valf diyaframı bulunur. Kuvvet pilot deliliğini açar, bu esnadan sonra yüksek basınç farkı oluşur. Akışkan basıncı, kapanma parçasını yukarı yönde hareket etmeye çalışır, iter ve bu sayede vana açılır. Bu sayede geçiş sağlanır.
3-Üç Yollu Selenoid Valf: Üç yollu selenoid valf, tek etkili aktüatörleri çalıştırmak için kullanılır. 4-Dört Yollu Selenoid Valf: Ters çevirme valfı olarak bilinen bu çeşit sadece ısı pompalarında, ihtiyaca bağlı olarak soğutma ya da ısıtma döngüsünü seçmek için tercih edilir. Bu vanaların üç çıkış hattı ve bir ortak giriş hattı vardır.
Kaynak: Selenoid Valf Nedir? Selenoid Valf Çeşitleri ve Kullanım Alanları – Mor Endüstri (morendustri.com)