enerji, otomasyon, elektrik, elektronik, ali, özdemir, tiaportal, factoryio, eplan,
OG MODÜLER HÜCRELER
1-36 kV’a kadar olan orta gerilim dağıtım sistemleri için transformatör binalarında, beton ya da saç köşklerde kullanılmak üzere dizayn edilmiştir ve bina tipi trafo yüksek gerilim tesislerinde kullanılması zorunludur. Tüm enerji sürekliliği (devamlılığı) ve enerji bulunabilirliği gereksinimlerini karşılayan fabrika yapımı hazır sistemlerdir. Bu sistemler; işletmenin istek ve ihtiyaçlarına göre giriş- ölçü- çıkış olarak üç hücreden oluşur.
Modüler hücre deyince çok çeşitli firma isimleri ve yaklaşık 20 civarında modüler hücre aklımıza gelir. Burada hepsini incelemeyeceğiz. Piyasada en çok karşılaşacağımız hücreleri işlemeye, tanıtmaya çalışacağız. Çünkü yeni bir teknoloji olmasına rağmen çok hızlı gelişim göstermektedir. Metal mahfazalı modüler hücrelerin hava yalıtımlısı varken şu an gaz yalıtımlı modüler hücreler üretilmeye başlanmaktadır. Modüler hücreler piyasada dolap tipi, kompakt tip, köşk tip, metal muhafazalı tip olarak yaygılaştırılmıştır.
12 kV'dan 36 kV'a uzanan geniş üretim aralığında üretilen metal mahfazalı modüler hücreler, endüstriyel kuruluşların gereksinimlerine cevap verir. Modüler yapı ve tip çeşitliliği sayesinde istenen konfigürasyonlar kolayca sağlanabilmektedir. Sonradan doğacak ihtiyaçlara göre konfigürasyonun
değiştirilmesi, hücre ilave edilmesi veya iptali mümkündür. Hücreler, aynı boyutlardaki farklı işlevler yerine getiren hücreler ile değiştirilebilir. Modüler hücreler arasındaki güç bağlantısı, ana baralar üzerinden sağlanır.
Hücrelerde kullanılan SF6 gazı ve polimerik izolasyon malzemeleri sayesinde hücre boyutları küçültülmüştür. Ana bara bağlantılarının esnekliği olması sayesinde, deprem, toprak kayması, zemin oturması gibi modüller arasındaki bağlantıları olumsuz etkileyen faktörlerden zarar görmez ve işletme sürekliliği sağlanmış olur. Ana bara bağlantılarının modüllerin üst tarafında olması sayesinde, herhangi bir modülün aradan sökülerek alınabilmesi için diğer modüllerin sökülmesi gerekmemektedir.
Görevi
Orta gerilimin kontrolünde ve insan sağlığı açısından daha güvenli olan modüler hücreler kullanım bakımından ve tehlikelere karşı diğer tesislerden daha üstündür. Orta gerilimin kontrollü ve emniyetli bir şekilde kullanımını sağlar. Önceki trafo odaları ve kumanda ünitelerindeki gibi karmaşık ve tehlikeli bir ortam yoktur. Tamamen işletme güvenliği sağlanmıştır ve çalışan operatör sağlığının zarar görmesi engellenmiştir. Bu hücreler enerjiyi dış ortamdan yalıtarak kullanımını daha rahat ve güvenli bir hâle
getirmişlerdir. Orta ve yüksek gerilim enerji üretim, iletim ve dağıtımında kullanılan sistem ve cihazların yalıtımları için seçilen gaz malzemelerinin, güvenilir bir çalışma ortamı oluşturması daima aranan bir özelliktir. Bir şalt merkezinde gerekli tüm fonksiyonel birimler yan yana kolaylıkla tesis edilebilmektedir.
Hücre Bölümleri
Metal mahfazalı modüler hücreler 5 ana bölümden oluşur. Bölmeler birbirinden metal gövde ile ayrılmıştır;
1- Anahtarlama bölümü
2- Bara bölümü
3- Kablo bağlantı bölümü
4- İşletme mekanizma bölümü
5- AG pano bölümü
Kilitleme Fonksiyonları
Modüler hücrelerin kullanıldığı şartlara ve birbirleri ile olan irtibatlarına bağlı olarak istenilen anahtarlama özelliklerini sağlamak üzere mekanik, elektrik ve elektromekanik kilitlemeler kullanılır.
Hücreler, güvenli bir işletme sağlamak ve hatalı manevraları önlemek amacıyla ilgili standart ve şartnamede istenilen mekanik kilitleme sistemleri ile donatılmıştır. Modüler hücrelerin kullanılmasında istenilmeyen durumların yaşanmaması için her türlü önlem alınması gerekir. Modüler hücrelerde alınan önlemler aşağıda sıralanmıştır. İlgili standartlara göre kilitlemeler genel olarak:
Yük ayırıcısı veya ayırıcı ve topraklama ayırıcısı arasında; ayırıcı kapalı iken toprak ayırıcısı kapatılamaz, ayrıca toprak ayırıcısı kapalı iken ayırıcı kapanamaz. Toprak ayırıcısı ancak yük ayırıcısı açık iken kapatılabilir. Yük ayırıcısı sadece hücre kapısı kapalı iken ve toprak ayırıcısı açık iken kapatılabilir.
Kesicili hücrelerde ayırıcı ve kesici arasında kilitleme fonksiyonu bulunur. Topraklama ayırıcısı ve kablo bölmesi kapısı arasındadır. Hücre kapısı ancak toprak ayırıcısı kapalı iken açılabilir. Hücre kapısı açıkken toprak ayırıcısı kapatılamaz.
Yük ayırıcısı ve sigorta arasında kilitleme fonksiyonu bulunur.
Tüm mekanizmalarda asma kilit kullanılabilmektedir.
Şimdi ise nerede hangi tip kilitleme kullanılmış onu inceleyelim.
-Mekanik kilitler: Yük ayırıcıları- topraklama ayırıcıları arasında, ayırıcı – topraklama ayırıcıları arasında, kesici- ayırıcı arasında, topraklama ayırıcıları- kapak arasında kullanılır.
-Elektrikli kilitler: Motor devresinde başlatma durdurma sınır anahtarları ve hücreler arasında hareket sonu şalterin kontakları ile sağlanır. Örneğin kesicili hücre ile ayırıcılı hücre arasında kesici açmadan ayırıcının açmaması için kullanılır.
-Elektromekanik kilitler: Hücreler arasında, örneğin ayırıcılı giriş ile kesicili çıkış hücreleri arasında, kesici açmadan ayırıcının açmaması için kullanılır.