enerji, otomasyon, elektrik, elektronik, ali, özdemir, tiaportal, factoryio, eplan,
Basınç sensörleri, endüstriyel, ticari ve tüketici uygulamalarında basınç değişimlerini ölçmek ve izlemek için önemli olan cihazlardır. Bu sensörler, üzerlerine uygulanan fiziksel kuvveti elektriksel bir sinyale dönüştürerek, hassas ölçümler ve kontrol imkanı sağlar.
Basınç sensörleri, basınç sensörü veya basınç ölçer olarak da bilinen, üzerine uygulanan kuvveti algılayan ve ölçen bir cihazdır. Uygulanan basıncı elektriksel bir sinyale dönüştüren bir algılama elemanını içerir ve bu sinyal daha sonra yorumlanması veya kontrol amacıyla daha da işlenir. Basınç sensörleri, belirli uygulamalar için uygun olan çeşitli tiplerde, tasarımlarda ve teknolojilerde mevcuttur.
Çalışma Prensipleri: Basınç sensörleri, mekanik, optik, kapasitif, piezoelektrik ve gerilim ölçer gibi çeşitli temel prensiplere dayanarak çalışır. Belirli bir algılama mekanizmasının seçimi, uygulama için gereken hassasiyet, yanıt süresi, sıcaklık aralığı ve basınç aralığına bağlıdır.
Mekanik basınç sensörleri genellikle bir diyafram veya Bourdon tüpü kullanır, bu da uygulanan basınca yanıt olarak eğilir. Bu eğilme, mekanik bağlantılar veya gerilim ölçerleri kullanılarak elektriksel bir sinyale dönüştürülür. Kapasitif basınç sensörleri, uygulanan basınç nedeniyle kapasitans değişikliklerine dayanırken, piezoelektrik sensörler basınca bağlı mekanik stres nedeniyle elektriksel bir yük üretir.
Basınç transmitterlerinin çok çeşitli çıkışları mevcuttur. 4-20mA, 0-10 V, 0-5 V, 0,5-4,5 V gibi. En sık kullanılan ve genellikle stoklarda olan çıkış türü 4-20mA dir. İkinci sık kullanılan çıkış ise 0-10V dir. Ancak 4-20mA kadar kullanılmaz.
Bu ürünlerin besleme değeri ise 5-30 VDC arasıdır.
LOADCELL
loadcell nedir? kuvveti ölçülebilir bir elektrik çıktısına dönüştürmek için kullanılan dönüştürücüdür. Loadcell kullanım alanları gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Yük hücreleri üzerine uygulanan yüke göre mv cinsinden çıkış vererek çok hassas ölçüm yaparlar. Loadcell fiyatları, ne kadar hassas olduğuna ve loadcell kullanım alanlarına göre değişmektedir.
Çok çeşitli kuvvet sensörleri olmasına rağmen, gerinim ölçer yük hücreleri yani loadcell sektörde en yaygın kullanılan tiptir.
Hassas mekanik terazilerin hala kullanıldığı belirli laboratuvarlar dışında, gerinim ölçer yük hücreleri tartım endüstrisine hakimdir. Pnömatik yük hücreleri bazen içsel güvenlik ve hijyenin istendiği yerlerde kullanılır ve hidrolik yük hücreleri bir güç kaynağı gerektirmediklerinden uzak konumlarda düşünülür. Gerinim ölçer yük hücreleri, tam ölçekte %0.03 ila %0.25 arasında doğruluklar sunar ve neredeyse tüm endüstriyel uygulamalar için uygundur. Bir gerinim ölçer loadcell, yük altındayken gerilim üretir esasen elektrik direnci üzerinden çalışan ve değişen bir dönüştürücüdür.