enerji, otomasyon, elektrik, elektronik, ali, özdemir, tiaportal, factoryio, eplan,
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/enerjiveotomasyon
  • Https://www.instagram.com/enerjiveotomasyon
  • https://www.youtube.com/channel/UC8uO5zn0m_54nNHu_pGkMIw

Sinyal Lambaları

Bir kumanda devresinin çalışıp çalışmadığını gösteren kumanda devre elemanıdır.

Yapısı
Sinyal lambaları, elektrik panolarına monte edilecek şekilde yapılır. Lambanın renkli  camı arkasında neon ,akkor telli lamba veya led  bulunur. Renkli cam montajda panonun ön bölümünde, lambanın bulunduğu gövde bölümü ise panonun arka bölümünde kalır.
Çalışması
Sinyal lambalarını bir kumanda devresinde çalıştırmak için devrede kullanılan elemanların kontaklarına seri bağlamamız gerekir. Şekil de  örnek bir sinyalizasyon devresi gösterilmiştir. Bu devrede motor çalışmazken M kontaktörünün kapalı kontaklarına seri bağlı olan L1 lambası, sarı renkli yanar. Start buto nuna bastığımızda M kontaktörü çalışıp normalde açık kontağı kapanacaktır. Normalde kapalı kontağı ise açılacaktır. Böylece motor sürekli çalışmaya geçerek; sarı renkli L1 lambası sönecek ve yeşil renkli L2 lambası yanacaktır. Motordan aşırı akım geçtiğinde ise aşırı akım rölesi çalışarak devrenin enerjisini kesecek, L2 lambası sönecek, L1 lambası yanacak aynı anda aşırı akım rölesi normalde açık
kontağını kapatarak L3 lambası kırmızı renkte yanacaktır.

Kullanıldığı Yerler
Kumanda devrelerinde devre doğrulama ve işaretlemesinde kullanılır. İşaretlemedeki amaç, işletme personelinin dikkatinin çekilmesidir. Doğrulama ise gerçekleşen olayın olup olmadığının bildirilmesidir. İşaretleme işleminde kırmızı, yeşil, sarı ve mavi renkli sinyal lambaları kullanılır. Doğrulama işleminde yeşil, mavi, ve beyaz renkler kullanılır.

 

Kaynak: SİNYAL LAMBALARI (otomasyonokulu.com)


Yorumlar - Yorum Yaz
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.275634.4129
Euro36.100236.2448
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam86
Toplam Ziyaret5725