enerji, otomasyon, elektrik, elektronik, ali, özdemir, tiaportal, factoryio, eplan,
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/enerjiveotomasyon
  • Https://www.instagram.com/enerjiveotomasyon
  • https://www.youtube.com/channel/UC8uO5zn0m_54nNHu_pGkMIw

Elektrik Piyasası Usul ve Esasları

  1. ELEKTRİK PİYASASI TARİFELERİ ESAS VE USÜLLERİ

1.1 ABONE GRUPLARI

1.1.1 SANAYİ ABONE GRUBU

6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununda tanımı yapılan ve ilgili resmî kuruluşça onaylı sanayi sicil belgesini ibraz eden sanayi işletmeleri bu abone grubu kapsamındadır.

4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu kapsamında olup, aboneliği Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tüzel kişiliği adına yapılan Organize Sanayi Bölgeleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca OSB sicil kaydı yapılmış ve onaylanmış Kuruluş Protokolünün ibraz edilmesi halinde bu abone grubu kapsamında değerlendirilir.

Serbest bölgeler, jeotermal kaynak üretim şirketleri, lisanslı üreticilerin elektrik enerjisi tüketimleri, her türlü arıtma tesisi de sanayi abone grubuna dahildir.

 

1.1.1.2 MESKEN ABONE GRUBU

Mesken olarak kullanılan müstakil binalar, apartmanlar ve apartmanlar içindeki bağımsız bölümler, konut kooperatifleri ve konut siteleri ile bu yerlerin ayrı sayaç ile ölçümleri yapılan kalorifer, asansör, hidrofor, merdiven otomatiği, kapıcı dairesi ve benzeri ortak kullanım yerleri, ibadethaneler[1] ile müştemilatı niteliğindeki lojman ve benzeri yerleri, muhtarlık hizmet binaları[2], T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından kurulan geçici barınma merkezleri, iktisadi işletmeleri hariç olmak üzere dernek ve vakıf merkezleri ile bunların şubeleri, cemevleri, köylerde içme suyu temini ve dağıtımı amaçlı kullanılan tesisler mesken abone grubu kapsamındadır. Şehit Aileleri ve Muharip/Malul Gaziler mesken alt abone grubudur.

 

1.1.1.3 TARIMSAL FAALİYETLER ABONE GRUBU

Tarıma dayalı arazilerin sulanmasını sağlamak amacıyla; ilgili resmi kuruluşlardan alınacak yer altı suyu kullanma belgesi veya su kullanma izin belgesi ile resmi kuruluşlardan alınmış sulamanın tarımsal amaçlı olduğunu gösterir belgeyi ibraz eden; ana faaliyeti tarımsal üretim olan gerçek veya tüzel kişilerce kurulmuş sulama kooperatifleri, pompaj tesisleri ile münferit olarak tesis edilmiş tarımsal sulama elektrik tesisleri bu abone grubu kapsamındadı[3]r.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimlerinden alınan belge kapsamında faaliyette bulunan süt toplama merkezleri, büyükbaş besi işletmeleri, büyükbaş süt işletmeleri, küçükbaş işletmeleri, etlik tavuk kümesi, yumurtacı tavuk kümesi, damızlık kümesi, ticari hindi kümesi, ticari kaz kümesi, ticari bıldırcın kümesi, ticari ördek kümesi, su ürünleri yetiştiriciliği işletmeleri, kuluçkahane işletmeleri ve seralar da bu abone grubuna dâhildir.

 

1.1.1.4 AYDINLATMA ABONE GRUBU

  Bu abone grubu genel aydınlatma ve aydınlatma olmak üzere iki alt abone grubundan oluşur:

  1. Enerji giderleri genel aydınlatma kapsamında ödenen aydınlatmalar, genel aydınlatma alt abone grubuna dâhildir.
  2. Otoyollar ve özelleştirilmiş erişme kontrollü karayollarının aydınlatılması, güvenlik amacıyla yapılan sınır aydınlatmaları ve halkın ücretsiz kullanımına açık ve kamuya ait park, bahçe, tarihî ve ören yerlerinden aydınlatmaları 27/7/2013 tarihli ve 28720 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliği kapsamında ödenmeyenlerin aydınlatmaları aydınlatma alt abone grubuna dâhildir.

1.1.1.5 KAMU VE ÖZEL HİZMETLER SEKTÖRÜ İLE DİĞER ABONE GRUBU

            Diğer gruplara girmeyen tüm aboneler bu abone grubu kapsamındadır.

 

1.1.2 ABONE GRUBUNUN TESPİTİ

Mevcut veya yeni bir tesis ve kullanım yeri için müşterinin abone grubu tespiti ve abone grubu değişiklikleri;

  1. a) Görevli tedarik şirketinden enerji alan/alacak müşteriler için görevli tedarik şirketi tarafından,
  2. b) Görevli tedarik şirketi dışında bir tedarikçiden enerji alan dağıtım sistemi kullanıcısı müşteriler için dağıtım şirketi tarafından yapılır.

 

1.1.3 KISA SÜRELİ ELEKTRİK ENERJİSİ TALEPLERİ

Kullanıcının bağlantı süresinin 3 aydan az olması halinde, dağıtım şirketince sayaç tesis edilerek ölçümlü veya ölçme yapılmadan kurulu güç üzerinden dağıtım şirketince öngörülen çalışma süreleri dikkate alınarak görevli tedarik şirketince hesaplanan bedelin peşin olarak tahsil edilmesi kaydıyla kullanıcıya elektrik enerjisi verilir. Kullanıcının talebi olması durumunda, 3 aylık süre en fazla 3 ay daha uzatılabilir.

 

 

1.2. DAĞITIM SİSTEMİNİN KULLANIMINA İLİŞKİN BEDELLER

  1. a) Dağıtım Bedeli: Tek veya çift terimli tarife sınıfına tabi abonelerden dağıtım sisteminden çekilen elektrik enerjisi miktarı üzerinden ve üretim faaliyetleri kapsamında üreticilerin dağıtım sistemine verdiği enerji miktarı üzerinden alınan kWh birim bedelidir.
  2. b) Güç bedeli: Dağıtım sistemine bağlı kullanıcılardan çift terimli tarife sınıfına tabi olanlar için bağlantı anlaşması veya sözleşmesinde belirtilen güç üzerinden aylık olarak alınan kW birim bedelidir.
  3. c) Güç aşım bedeli: Dağıtım sistemine bağlı kullanıcılardan çift terimli tarife sınıfına tabi olanlar için bağlantı anlaşması veya sözleşmesinde belirtilen gücü aşmaları halinde, aşılan güç miktarı üzerinden aylık olarak alınan kW birim bedelidir.
  4. d) Reaktif enerji bedeli: Dağıtım sistemi kullanıcılarından reaktif enerji uygulamasına tabi olanlar için 13 üncü maddede reaktif enerjiye ilişkin olarak belirlenen sınırların aşılması halinde ve bu Usul ve Esaslarda belirtilen şartlar dahilinde uygulanan bedeldir.
  5. e) Emreamade kapasite bedeli: Bir üretim tesisi ile müşterileri ve/veya iştirakleri ve/veya serbest tüketiciler arasında özel direkt hat tesis edilmesi halinde tüketiciler adına üreticilere uygulanan bedeldir.

 

1.3. TARİFE SINIFI VE TARİFE SINIFI DEĞİŞİKLİĞİ

  1. a) Çift terimli tarife sınıfı: Dağıtım sisteminden çekilen veya dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisi miktarı (kWh) üzerinden dağıtım bedeli ile buna ek olarak bağlantı anlaşması veya sözleşmesinde belirtilen güç miktarı (kW) üzerinden güç bedeli alma ve bu gücün aşılması halinde aşılan kısım için ilave güç aşım bedeli alma esasına dayalı tarife sınıfıdır.
  2. b) Tek terimli tarife sınıfı: Sadece dağıtım sisteminden çekilen veya dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisi miktarı (kWh) üzerinden dağıtım bedeli uygulanması esasına dayalı tarife sınıfıdır.
  3. c) Tarife sınıfında değişiklik yapmak isteyen dağıtım sistemi kullanıcısı, bu talebini dağıtım şirketine kalıcı veri saklayıcısıyla veya[4] yazılı olarak yapar. Kullanıcının talebinin uygun bulunması halinde, yeni tarife sınıfına ilişkin sözleşme/ek sözleşme veya anlaşma/ek anlaşmanın imzalandığı tarihin içinde bulunduğu fatura döneminden sonraki fatura döneminden itibaren geçerli olmak üzere tarife sınıfı değiştirilir.

 

1.4 GÜÇ VE GÜÇ DEĞİŞİKLİĞİ

  Dağıtım sistemine bağlı kullanıcıların anlaşma veya sözleşme gücü; tek terimli tarife sınıfına tabi olan kullanıcılar için kurulu gücün 0,60 katı, cos φ=1 alınarak hesaplanan bağlantı gücüdür. Çift terimli tarife sınıfına tabi kullanıcılar için ise talep edilen güçtür.

  1. REAKTİF ENERJİ TARİFESİ

            Mesken tüketicileri, aydınlatma tüketicileri, tek fazla beslenen tüketiciler ile kurulu gücü 15 kW’a (dâhil) kadar olan kullanıcılara reaktif enerji tarifesi uygulanmaz.

Kurulu gücü 50 kVA’nın altında olan kullanıcılar, tüketime esas ve/veya üretime esas aktif enerji miktarının %33’ünü aşan şekilde reaktif enerji tüketmeleri veya tüketime esas aktif enerji miktarının %20’sini aşan şekilde reaktif enerji vermeleri halinde reaktif enerji bedeli ödemekle yükümlüdür.

Kurulu gücü 50 kVA ve üstünde olan kullanıcılar, tüketime esas ve/veya üretime esas aktif enerji miktarının %20’sini aşan şekilde reaktif enerji tüketmeleri veya tüketime esas aktif enerji miktarının %15’ini aşan şekilde sisteme reaktif enerji vermeleri halinde, reaktif enerji bedeli ödemekle yükümlüdür.

 

  1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ABONELERİNİN TARİFELERİ

  Organize sanayi bölgeleri tarafından katılımcılara bağlantı durumu ve tarife sınıfına göre aşağıdaki bedeller uygulanır:

  1. Aktif enerji bedeli.
  2. OSB dağıtım bedeli.
  3. OSB güç bedeli.
  • OSB güç aşım bedeli.
  1. İletim veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiye ödenen, sistem kullanım ve sistem işletimi ile ilgili bedeller.
  2. OSB bağlantı bedeli.
  3. OSB güvence bedeli.
  4. OSB kesme-bağlama bedeli.
  • Reaktif enerji bedeli.
  1. Emreamade kapasite bedeli.

 

  1. PERAKENDE SATIŞ TARİFESİ KAPSAMINDAKİ UYGULAMALAR

  Perakende satış tarifeleri düzenlemeye tabi olan tüketicileri kapsar.

  1. a) Tek Zamanlı Tarife: Günün tüm zamanlarında tüketilen elektrik enerjisi için, ilgili bileşenlerden oluşan ve tek fiyat olarak uygulanan tarifedir.
  2. b) Çok Zamanlı Tarife: Günün belirlenmiş olan farklı zaman dilimlerinde tüketilen elektrik enerjisi için, ilgili bileşenlerden oluşan ve farklı zaman dilimleri için farklı fiyat uygulanan tarifedir.

Çok zamanlı tarifelerin uygulanması bakımından sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmemiş sayaçlar üzerinden tüketimleri ölçülen tüketiciler için Ekim ayının son pazar günü ile Mart ayının son pazar günü arasında;

Gündüz dönemi              : Saat 07-18

Puant dönemi                : Saat 18-23

Gece dönemi                 : Saat 23-07

olarak, Mart ayının son pazar günü ile Ekim ayının son pazar günü arasında ise;

 

Gündüz dönemi              : Saat 06-17

Puant dönemi                : Saat 17-22

Gece dönemi                 : Saat 22-06

olarak uygulanır. Sayaç saati sürekli yaz saati uygulamasına göre güncellenmiş sayaçlar üzerinden tüketimleri ölçülen tüketiciler için yıl boyunca;

Gündüz dönemi              : Saat 06-17

Puant dönemi                : Saat 17-22

Gece dönemi                 : Saat 22-06

Olarak uygulanır.

  1. SAYAÇ KAYIT DEĞERLERİ VE KARŞILIKLARI TABLOSU

Enerji Şekli

Sayaç Kayıt OBIS Kodu

Ölçülen Değer

Çekilen Aktif Enerji

1.8.0

ÇAE

Verilen Aktif Enerji

2.8.0

VAE

Çekilen Toplam Reaktif Enerji

3.8.0

ÇRE

Verilen Toplam Reaktif Enerji

4.8.0

VRE

Çekilen Endüktif Reaktif Enerji

5.8.0

ÇERE

Çekilen Kapasitif Reaktif Enerji

6.8.0

ÇKRE

Verilen Endüktif Reaktif Enerji

7.8.0

VERE

Verilen Kapasitif Reaktif Enerji

8.8.0

VKRE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yorumlar - Yorum Yaz
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.275634.4129
Euro36.100236.2448
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam37
Toplam Ziyaret5676